Η Σάμος, ένα από τα πιο όμορφα νησιά των ανατολικών Σποράδων, με σχήμα που θυμίζει φύλλο βελανιδιάς ή καθήμενου λαγού, δεσπόζει στο κέντρο του ανατολικού Αιγαίου μόλις 1300 μέτρα (ο Επταστάδιος πορθμός ) από τη Μικρασιατική ακτή. Το μέγιστο μήκος της από Δ. προς Α. είναι 26 μίλια και το μέγιστο πλάτος από Β. προς Ν. είναι 11 μίλια ενώ το μέγιστο υψόμετρο είναι 1443 μ. Υψηλότερη κορυφή το όρος Κέρκης ή Κερκετεύς. Η περίμετρος της ακτογραμμής της φθάνει τα 86 ναυτικά μίλια και η συνολική της επιφάνεια 477 τ. χλμ.
Η γεωγραφική της θέση καθόρισε και την ιστορική της πορεία αφού το ένα άκρο εγγίζει Ανατολή και το άλλο οδηγεί σε μια πολυτάραχη αλλά γεμάτη διεξόδους θάλασσα. Η ιστορική της πορεία είναι χαραγμένη βαθιά στο γόνιμο έδαφός της και ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να την διακρίνει είτε επισκεπτόμενος τα μνημειώδη κατάλοιπα της αρχαιότητας , όπως είναι το αξιοθαύμαστο Ευπαλίνειο όρυγμα, ο Ναός της Ήρας και τα Πολυκράτεια τείχη , είτε επισκεπτόμενος τα έξοχα μουσεία της . Από την άλλη η νεότερη ιστορία του νησιού είναι χαραγμένη στα ψηλά βουνά του στα οποία συναντάμε όμορφα χωριά μετέωρα ανάμεσα στις πλαγιές με τα άφθονα αμπέλια , ή στις δαντελένιες ακρογιαλιές με τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία επισκεπτών. Η πλούσια έως οργιώδης βλάστηση, τα άφθονα νερά της και τα ψηλά βουνά έδωσαν τη δυνατότητα στους αρχαίους γεωγράφους και ποιητές να αποδώσουν στο νησί πολλές ονομασίες. Μελάμφυλλος, Μελάνθεμος, Ανθεμίς, Φυλλἀς ή Φυλλίς, Δρυούσα, Δόρυσσα, Κυπαρισσία, Ιμβρασία είναι κάποιες από αυτές. Τελικά επικράτησε το όνομα Σάμος γιατί από ετυμολογική άποψη η ρίζα σαμά, που συναντάται στη Φοινικική γλώσσα, σημαίνει εκείνο που εξέχει, το υψηλό.
Η πρωτεύουσα του νησιού χτισμένη στο βάθος του φυσικού κόλπου με την ονομασία Βαθύ διατηρεί ένα μέτωπο προς την παραλία, στο οποίο διακρίνει κανείς κτήρια από όλες τις εποχές που ακολούθησαν μετά την ίδρυσή της κατά το 19ο αιώνα.
Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το μοναδικής ποικιλίας γλυκό μοσχάτο κρασί , τη φυσική ομορφιά , τους αρχαιολογικούς του χώρους, τα θαυμαστά μουσεία αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα , τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο , τον εισηγητή της ηλιοκεντρικής θεωρίας. Το κλίμα του από την αρχαιότητα, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, μέχρι σήμερα είναι ιδανικό και σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συντελεί στην υγιή και άνετη διαβίωση. Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να απολαύσει τη φυσική ομορφιά ,να έλθει σε επαφή με τον πολιτισμό και τα αρχαιολογικά μνημεία αλλά να συμμετάσχει και σε πολλές άλλες δραστηριότητες που οργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι , όπως ο ορειβατικός και ο σπηλαιολογικός σύλλογος κ. ά. , με αποτέλεσμα να γνωρίσει καλύτερα αυτό το μοναδικό νησί του Αιγαίου πελάγους.